Voorstellen Regisseur Waardenketens

Mijn naam is Sylvia van Leeuwen. Sinds september 2017 werk ik bij het SOHW als regisseur Waardenketens voor 16 uur per week.

De naam waardenketen is voortgekomen uit het project de Hoeksche Waardenmakerij. Dit is een inititatief ontstaan in 2013 van het Samenwerkingsorgaan Hoeksche Waard , SOHW, waarin alle 5 de Hoeksche Waardse gemeenten zijn vertegenwoordigd.

Een waardenketen is daarbij een samenhangende groep initiatieven die elkaar onderling versterken en die in stappen in de tijd waarde toevoegt. Het kunnen commerciƫle initiatieven zijn, maar ook maatschappelijke. Bedrijven maar ook particulieren. Het kunnen initiatieven zijn om toerisme en recreatie op het eiland verder uit te bouwen, maar ook initiatieven zoals b.v. het meedenken over een energieneutraal eiland of maatschappelijke initiatieven zoals die van de Terugverdiengemeenschap.

Uitgangspunt bij de waardenketens is een nieuwe, creatieve manier van gebiedsontwikkeling vanuit het perspectief van ondernemende mensen.

Door slimme combinaties van samenwerking tussen overheden, lokale initiatiefnemers en financiering kan meerwaarde worden gecreƫerd in de Hoeksche Waard. Dat is het uitgangspunt.

Het gaat ook over regels loslaten, daar waar mogelijk, en dus denken buiten de bestaande en gebaande paden. Initiatiefnemers dienen zoveel mogelijk gestimuleerd te worden.

Hoeveel waardenketens zijn er al?
Er zijn 6 waardenketens benoemd in Hoeksche Waard West en 8 in de Zuidrand en Noordrand.

Zijn er al successen behaald?
Zeker. Er is in de afgelopen 4/5 jaar ontzettend veel gebeurd. In Hoeksche Waard West wordt er met een concrete gebiedsagenda gewerkt waarin de diverse projecten verder worden uitgewerkt.

Aan de Zuidrand zijn er diverse ontwikkelingen geweest in Strijensas en diverse initatiefnemers eilandbreed willen zeker verder met het doorontwikkelen van hun plannen. Het nautische karakter van Numansdorp en het prachtige Fort Buitensluis biedt zeker kansen voor de toekomst.

Voor de noordkant van het eiland ligt er nog een behoorlijke opgave. Er zijn wel al een aantal initiatiefnemers genoemd maar de plannen zijn nog niet uitgewerkt.

Wanneer ben je als regisseur tevreden?
Ik ben tevreden als ook in 2018 initiatiefnemers de weg naar SOHW kennen als het om nieuwe initiatieven gaat en wij samen met de huidige initiatiefnemers verder kunnen werken aan de leefbaarheid van de Hoeksche Waard. De initiatiefnemers zijn de bronnen voor de toekomst.

Voor de leefbaarheid van de Hoeksche Waard is het van belang dat er gewerkt wordt aan nieuwe economische kansen. Regioprofilering is van belang. Het is mooi als ik als regisseur een bijdrage kan leveren door vanuit een integrale visie op de diverse initiatieven eilandbreed de samenwerkingsverbanden nog verder te stimuleren.

Netwerken is van groot belang. Samen bereik je tenslotte meer!

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.