Op dinsdagmiddag 21 januari werd het gastvrije Nationaal Landschap Centrum bij Numansdorp bevolkt door een groep enthousiaste initiatiefnemers. Ze waren er op uitnodiging van het project Hoeksche Waardenmakerij. Een experimenteel project over nieuwe vormen van gebiedsontwikkeling. Initiatiefnemers – ondernemende mensen met kansrijke toekomstplannen en ideeën – staan daarbij centraal. Van de ruim twintig initiatieven die inmiddels zijn geïdentificeerd in de zuidrand van de Hoeksche Waard zijn er zestien aanwezig, vertegenwoordigd door een of meer personen.
De Strijense wethouder Wilko van Tilborg opent als bestuurlijk opdrachtgever de bijeenkomst. ‘Project Hoeksche Waardenmakerij is misschien wel een beetje Hoeksche Makelaardij’, zo stelt hij. ‘Wij proberen kansrijke initiatieven te vinden en met elkaar te gaan verbinden. De ene initiatiefnemer heeft iets nodig om zijn plan te realiseren en een ander heeft dat misschien wel in de aanbieding.’
Die manier van kijken wordt even later uitgewerkt door Bart Bomas van adviesbureau BVR. ‘Hoeksche Waardenmakerij is op zoek naar een versterking van de ruimtelijk-economische structuur in de zuidrand van de Hoeksche Waard. U bent daarbij ieder een bron voor die ontwikkeling. Vanmiddag hebben wij drie vragen voor u: wat heeft u nodig om dit jaar een stap verder te komen met uw initiatief, kortom wat is uw Vraag? Waarvoor kunnen wij en anderen bij u aankloppen, uw Aanbod? En hoe kan Hoeksche Waardenmakerij u daarbij de komende maanden van dienst zijn?’
In kleine groepjes wordt daarover het gesprek geopend. Eerst maken de initiatiefnemers nader kennis met elkaar. Er zijn doorgewinterde ondernemers die recreatieve arrangementen willen ontplooien of meer faciliteiten voor rondvaarten zoeken. Een ander wil bijvoorbeeld een zorgboerderij ontwikkelen, of zoekt naar minstens 3 hectare grond voor een Voedselbos. Een landgoedontwikkeling, een vliegclub op zoek naar ruimte, initiators van bezoekerscentra, een exploitant van nieuwe verblijfsrecreatie bij een jachthaven – het gezelschap brengt een grote diversiteit aan potentiële ontwikkelkracht mee voor de Hoeksche Waard. Ervaringen worden uitgewisseld. Over crowdfunding gaat het en over toerisme als een belangrijke kans voor de zuidrand met tienduizenden potentiële klanten vlakbij in de Rotterdamse regio. Tijdens het invullen van de vraag en aanbodkaartjes geven de aanwezigen elkaar al spontaan tips.
Hoe divers ook, overeenkomsten zijn er zeker. Er is grote behoefte bij deze ondernemende mensen aan netwerken en aansluiting van initiatieven om samen sterker te staan. ‘Geef bij het eindadvies over kansrijke projecten voor de Hoeksche Waard ook aan hóe er dan anders en beter kan worden samengewerkt’, benadrukt iemand uit de zaal. Ook wordt breed gedeeld dat regelgeving vaak een obstakel is. ‘Ik wil graag sneller een antwoord van de overheid. En dan is nee ook duidelijk, maar niet iets tussen ja en nee in en dat het dan zo lang duurt’. Dat is een mooie uitdaging voor de overheid.
Alle ingevulde kaarten worden verzameld – een mooie oogst. Van Tilborg bedankt de deelnemers. ‘Dit overtrof de verwachting, wij gaan hiermee verder bouwen en hopen initiatieven echt verder te brengen. Op 11 maart en 23 april zijn de volgende werkbijeenkomsten met hopelijk u en anderen. Vertel het door aan initiatiefnemers die u kent en wijs ze alstublieft op dit project. Op onze website zullen wij uw initiatieven een mooie plek geven en berichten over de voortgang.’ Hoeksche streekproducten tijdens de borrel na de bijeenkomst onderstrepen de waarde die een ondernemend Nationaal Landschap oplevert.
Kijk verder op deze website voor een overzicht van de initiatieven die nu al in beeld zijn.
Zet alvast in uw agenda: 11 maart en 23 april zijn de vervolgbijeenkomsten over initiatieven, ondernemende coalities en de ruimtelijk-economische versterking van de zuidrand Hoeksche Waard. Meer informatie hierover verschijnt op de website.