40 initiatieven, 5 mooie verhalen en 1 vernieuwende aanpak, dat is in een notendop de eerste oogst van het pilotproject Hoeksche Waardenmakerij.
Op 18 september zijn de lessen gepresenteerd van een jaar lang werken aan gebiedsontwikkeling-nieuwe-stijl. Tijdens de netwerkborrel presenteerden de initiatiefnemers hun projecten vanuit de marktkramen van de infomarkt. Ruim 70 mensen waren hiervoor aanwezig in de speciaal schoongeveegde aardappelschuur op een sfeervol boerenerf in Strijensas. In het publiek waren veel initiatiefnemers en enthousiaste volgers van het project, maar ook potentiële investeerders, lokale bestuurders, onderzoekers en vertegenwoordigers van provincie Zuid-Holland en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.
Wilko van Tilborg, wethouder te Strijen en voorzitter van de stuurgroep, gaf een korte terugblik en vooruitblik. Wat hem vooral opviel is dat er zoveel verborgen initiatieven in de zuidrand bleken te zijn. Met dit project is een energieke laag in de samenleving aangeboord. Het doel was om het gebied in beweging te zetten en initiatieven echt voor elkaar te krijgen. Beweging is er zeker gekomen en het project vraagt om een vervolg. Hierover zal de regio (SOHW) zich nog uitspreken. Een rapport is er ook: een ‘Werkboek’, want je moet ermee aan de slag.
Bart Bomas van BVR presenteerde de lessen uit het pilotproject. De oproep naar initiatieven via een speciale website is een succes gebleken. Eén thema springt er bij de ruim 40 aangemelde initiatieven uit: de stedeling als klant naar de Hoeksche Waard halen. Op basis van de aangemelde initiatieven zijn vijf waardenketens gemaakt. Vijf mooie verhalen over de toekomst van de zuidrand van de Hoeksche Waard. Daarin bieden vooral recreatie en zorg de economische kansen. Om die kansen te verzilveren is de energie van ondernemende mensen onmisbaar. Maar de overheid kan hieraan als een faciliterende overheid ook bijdragen met organisatiekracht.
Bijzonder aan het pilotproject Hoeksche Waardenmakerij is dat hier een visie is gemaakt puur op basis van echte lokale initiatieven. Dus niet vanaf de tekentafel (‘top-down’) en ook niet door met burgers om tafel te gaan zitten en ze te laten ‘meedenken’ (‘bottum-up’). ‘Follow the money!’ was hier het motto: volg de projecten die de lokale economie versterken. Maar het betekent ook: richt je op ondernemende mensen met ideeën, want dat zijn de bronnen voor verandering van de Hoeksche Waard.
De presentatie van de vijf lessen kunt u hier als pdf bestand downloaden, net als een artikel uit Het Kompas over de bijeenkomst op 18 september. Het ‘Werkboek Hoeksche Waardenmakerij; economische kracht vanuit de zuidrand’ is binnenkort publiek beschikbaar via deze website.
140917_BVR_SLOTPRESENTATIE Hoekschewaardenmakerij
Artikel Het Kompas over slotbijeenkomst