Initiatief Voedselbos Hoeksche Waard

icon_idee_kl icon_ruimte_kl_inactief icon_kennis_kl icon_geld_kl_inactief icon_beleid_kl

Voedselbos Hoeksche Waard

Initiatiefnemers Siemen Cox, Sam Joia, Jan van Gilst, Aline Ginter-Bosch, Anneke Bloemendaal, Dennis Happé, Anja Huygen, Melissa van der Beek en Laura van Ek:
“Samenwerken is het nieuwe concurreren zeggen wij. Als initiatiefgroep zijn we ervan overtuigd dat dit plan gaat werken. Een voedselbos in deze vorm is uniek in Nederland en zal veel enthousiaste mensen aantrekken. De Hoeksche Waard als voorbeeld voor een zo duurzaam mogelijke leefomgeving, dat zou toch geweldig zijn?”

Een groep enthousiaste ondernemers uit de Hoeksche Waard heeft het idee opgevat om een voedselbos aan te leggen. Hiermee willen zij de verbinding leggen tussen natuur, educatie en recreatie en het eiland Hoeksche Waard voorzien van groente en fruit. Het initiatief is gebaseerd op permacultuur en bevat ideeën over duurzaamheid en het opwekken van duurzame energie. Voedselbos heeft de potentie om de waarde van grond te verhogen en het imago van de Hoeksche Waard als innovatief landbouwgebied dichtbij de stad te versterken.

Wat is een voedselbos?

De reguliere landbouw houdt kunstmatig een ecologische pioniersfase in stand en gaat om functionele redenen uit van een monocultuur. Dat is efficiënt maar brengt ook nadelen met zich mee: plagen, gebruik van fossiele brandstof, kunstmest en insecticiden. Permacultuur is een duurzaam alternatief. Het is een samenvoeging van permanent en agricultuur. Door een zorgvuldige selectie van verschillende eetbare boom- struik en plantensoorten ontstaat een veerkrachtig ecosysteem dat perfect in balans is en waaruit geoogst kan worden.

Het voedselbos bestaat uit 7 tot 8 ‘verdiepingen’ van notenbomen en hoogstamfruit tot laagstamfruitbomen, klimop, bessenstruiken, kruiden, knolgewassen en schimmels. Het ontwerp is belangrijk en vraagt vakwerk. Je moet goed kijken naar de bodem, het water en de ligging. Het beeld zal eerder parkachtig zijn dan een dicht bos. Het wordt een mooie plek om te wandelen. De initiatiefnemers willen niet alleen het bos aanleggen voor voedselproductie, maar ook ruimte bieden aan educatie, ecologisch wonen, schoolprojecten, een landwinkel en lunchroom. Ook bijenkasten en houtwallen voor andere insecten horen bij het plan.

Veel kennis en kunde hebben deze ondernemers al in huis. Nu nog een locatie van tenminste 3 hectare voor minimaal 10 jaar om het Voedselbos Hoeksche Waard echt te realiseren. Het mag gefaseerd beschikbaar komen, mits de gronden aansluitend zijn. Het liefst op een centrale plek op het eiland met parkeermogelijkheden en de mogelijkheid om ook iets te kunnen bouwen (infocentrum). De lange periode is noodzakelijk omdat met meerjarige planten wordt gewerkt en die hebben de tijd nodig om te ontwikkelen. Na deze ontwikkeling zit er alleen nog tijd in het oogsten. Onderhoud is dan bijna niet meer nodig.

De initiatiefgroep heeft nog steeds hoge verwachtingen van de gemeenten. Voedselbos is een mooi duurzaamheidsproject met een duidelijke maatschappelijke uitstraling. De vraag blijft dus: wie in de Hoeksche Waard heeft grond beschikbaar voor het Voedselbos?

http://www.hoekschewaard.nl/regio/nieuws/bedrijven/18121/voedselbos_hoeksche_waard.hw

Reacties zijn gesloten.