Initiatief TOP Hoeksche Waards landschap

TOP Hoekschewaards Landschap

Initiatiefnemer Dick Bussing : “Van belang is dat de recreant de mooiste plekjes van de zuidrand al wandelend en fietsend kan ontdekken!”

Vereniging Hoekschewaards Landschap heeft meerdere initiatieven die zij graag wil realiseren in de komende jaren. De initiatieven zijn gebundeld in het project TOP Hoeksche Waard. Doel van dit project is om de omgeving rondom het Nationaal Landschap Centrum (NLC) bij Numansdorp recreatief op te waarderen.

TOP staat voor Toeristisch Overstap Punt. Het is een erkend knooppunt waar diverse bewegwijzerde fiets en wandelroutes samenkomen. Een TOP is goed bereikbaar per auto, heeft voldoende parkeergelegenheid en er is horeca in de buurt. Op de TOP-kaart van Zuid Holland is de Hoeksche Waard nog een witte vlek. Het NLC, Fort Buitensluis en de Oeverlanden bij Strijen-Sas zijn de locaties in de Zuidrand die provincie Zuid-Holland in studie heeft. Welke locatie als TOP zal worden uitverkoren, is op dit moment nog niet duidelijk.

Wel of geen TOP, het NLC aan de Veerweg bij Numansdorp is in ieder geval een prima knooppunt in het recreatieve netwerk van de Zuidrand. De centrale ligging, de nabijheid van de A29 en de in het centrum aanwezige gebiedsinformatie maken het een ideaal startpunt voor een nadere verkenning van de Hoeksche Waard. Het NLC is opgericht in 2009 en trekt circa 4000 bezoekers per jaar. Er zijn diverse activiteiten mogelijk.

Om de recreatieve waarde verder uit te bouwen zijn de volgende initiatieven ontwikkeld:

  • De oprichting van een educatieve veldschuur, met speciale aandacht voor de kudde Schoonebeker schapen van de vereniging
  • Een wandelroute met een educatieve bloemrijke akkerrand tussen het NLC en Numansdorp
  • Een fietsroute naar het Haringvliet
  • Speelvoorzieningen in de natuurtuin

Het project vraagt samenwerking met partijen die op het gebied van ruimte en recreatie opereren. Zoals provincie Zuid-Holland en de VVV. Ook kennis van nieuwe manieren van financiering is gewenst. De beoogde financiering is afhankelijk van sponsoring en subsidies.

http://www.hwl.nl/

Reacties zijn gesloten.